Fria.Nu

Både kvinnor och män är oroliga inför förlossningen

Många mammor är rädda innan de föder sina barn. Många pappor är också rädda när deras barn ska födas. Mer än tio procent av papporna är så oroliga inför förlossningen att det är ett problem för dem. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Carola Eriksson har skrivit avhandlingen om mäns rädsla inför förlossningen. Hon säger att männen har svårt att tala om sin rädsla. Man väntar sig inte att de ska vara rädda och därför blir det svårt att tala om det.– I dag är mannen med på förlossningen som ett stöd för kvinnan. Om han visar att han är rädd tycker man att det är ett problem. Man tycker att han ska vara stark, inte osäker och rädd, säger Carola Eriksson.Hon har nyligen doktorerat med sin avhandling, som heter Förlossningsrelaterad rädsla – en studie av kvinnors och mäns erfarenheter. Hon säger att människor accepterar att en kvinna är rädd för förlossningen, men inte att en man är det. Många män i undersökningen hade inte pratat med någon om sin rädsla. Varför? Carola Eriksson säger att männen inte tycker att det är manligt att vara rädd.– Flera av männen ville inte oroa sin partner genom att prata om sin egen rädsla. En del män sa att deras partner kunde bli besviken om de var rädda. Hon kanske skulle tycka att mannen var en vekling. Många män vågade inte heller prata med andra män om din rädsla. De var rädda att andra män skulle tycka att de var svaga och omanliga, berättar Carola Eriksson.

Emil Bertilsson blev pappa för ett år sedan. Han känner igen en del av det som Carola Eriksson säger.– Jag kunde prata med min partner om att jag var rädd, men inte med andra män. Mödravården hade en träff för blivande pappor. Där kände jag att ingen annan var rädd, säger Emil Bertilsson.Carola Eriksson säger att kvinnor och män är rädda för förlossningen på samma sätt.– Både kvinnor och män tyckte att det var svårt att prata om sin rädsla. Ofta väntar man sig att kvinnor och män ska göra och känna olika. Jag tycker att det är viktigt att se likheter också, säger hon.Emil Bertilsson berättar om när han och hans partner skulle åka till sjukhuset för att föda barnet.– Värkarna satte igång och vi skulle åka in till förlossningen. Jag var mycket nervös. Ida ringde och pratade med barnmorskan. Barnmorskan hörde hur nervös jag lät i bakgrunden och bad att få prata med mig. Men hon försökte tala mig tillrätta som om jag var ett barn. Det gjorde mig väldigt arg och upprörd, berättar Emil Bertilsson.Han tycker att mödravården delar upp föräldrarna i mammor och pappor väldigt mycket.– Vi var med i en föräldra-grupp. Barnmorskorna delade in gruppen i kvinnligt och manligt. Jag tror att det skulle vara bra att få prata om att man är rädd även som kille. Då är det säkert lättare att vara lugn och stödjande under själva förlossningen, säger Emil Bertilsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alternativ politikervecka utmanar etablissemanget

Yrkespolitiker, delar av svenskt näringsliv, djurrättsaktivister, feminister och utomparlamentariska vänsteraktivister - nästa vecka samlas många politiskt intresserade på Gotland. Parallellt med Almedalen anordnas för fjärde året i rad också den Alternativa Politikerveckan.

Fria.Nu

Män har också förlossningsskräck

En färsk avhandling från Umeå universitet visar att mer än var tionde man känner så stark rädsla inför förlossningen att det påverkar hans dagliga liv. Carola Eriksson, författare till avhandlingen, menar att sociala normer och förväntningar gör det svårt att tala om förlossningsrädslan.

Fria.Nu

Mycket snack och lite verkstad i barnkonventionen

Enligt FN:s barnkonvention har barn rätt att delta i de beslutsprocesser som berör dem. Men i sin avhandling i juridik vid Uppsala universitet visar Rebecca Stern att detta i högre utsträckning gäller i retoriken än i praktiken.

Fria.Nu

Mycket snack och lite verkstad i barnkonventionen

Enligt FN:s barnkonvention har barn rätt att delta i de beslutsprocesser som berör dem. Men i sin avhandling i juridik vid Uppsala universitet visar Rebecca Stern att detta i högre utsträckning gäller i retoriken än i praktiken.

Fria.Nu

Högskolor och universitet kränker hbt-personer

De flesta högskolor och universitet fortsätter att diskriminera och kränka hbt-personer. Det visar en rapport som Sveriges förenade gaystudenter, SFG, har gjort. I rapporten framkommer tydligt att de flesta lärosäten svarat att de behöver mer kunskap för att komma tillrätta med problemen. Kränkning av hbt-personer sker bland annat i den kurslitteratur som används på landets lärosäten.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria