Fria.Nu

Svenska myndigheter är dåliga på att motverka etnisk diskriminering

Varken statliga myndigheter eller fackförbunden prioriterar förebyggande åtgärder mot etnisk diskriminering. När ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, granskade 29 myndigheter var det endast två av dem som godkändes direkt. DO lyfte också fram fackets ansvar att dra igång åtgärder mot etnisk diskriminering på arbetsplatsen.

1999 infördes en lag om åtgärder för diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning (EDA). Enligt den aktuella lagen ska arbetsgivare arbeta aktivt för att motverka diskriminering. De åtgärder som arbetsgivarna utför måste vara konkreta, tidsbestämda och möjliga att följa upp.
Trots att det är mer än sju år sedan lagen trädde i kraft kunde 27 av 29 statliga myndigheter inte godkännas direkt efter DO:s granskning. De myndigheter som passerade utan anmärkning var Arbets- marknadsstyrelsen och Högskoleverket.

Enligt DO är detta anmärkningsvärt eftersom liknande undersökningar nyligen genomförts.
- Jag hade förväntat mig ett bättre resultat. Om inte ens staten lever upp till lagen är det svårt att få den trovärdig, säger Katri Linna, ombudsman mot etnisk diskriminering.
Hon anser att de statliga myndigheterna varken är sämre eller bättre än de privata, och att det därför är långt kvar innan staten kan ses som en förebild.
Katri Linna framhåller också fackförbundens roll i det förebyggande arbetet mot diskriminering på arbetsplatserna.
- Det är viktigt att poängtera att facket, gentemot arbetsgivarna, har ett ansvar att dra igång jobbet mot etnisk diskriminering. De har också ett ansvar mot sina medlemmar med annan etnisk bakgrund, säger Katri Linna.
Fackförbunden har samma möjligheter som DO att driva ett ärende till Nämnden för diskriminering om arbetsgivaren inte lever upp till lagens krav.
Den slutsats som DO kunde dra efter granskningen var att arbetsgivare och arbetstagare i samverkan inte kunnat skapa aktiva åtgärder mot diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning som lever upp till lagens krav.
Maria Hedin
[email protected]

Facken brister i arbetet mot etnisk diskriminering
Fria tidningar har pratat med Statstjänstemannaförbundet, ST, och Handelstjänstemannaförbundet, HTF, om hur de tänker kring etnisk diskriminering på arbetsmarknaden. ST hoppas på att yngre ska ta itu med problemet och HTF tror att utbildning om etnisk diskriminering kan få motsatt effekt.
Margareta Olsson, ombudsman på ST, ser en fara i att frågor om diskriminering inte är en naturlig del av arbetet, utan istället ligger ovanpå den dagliga verksamheten.
- Vi jobbar för att integrera diskrimineringsfrågor i arbetet. Det handlar om att föra en debatt som grundar sig på den fackliga ideologin, säger Margareta Olsson.
Hon tycker sig se en förändring i diskussionen mot diskriminering hos yngre.
- De har ett annat sätt att förhålla sig till de här frågorna, och personligen anser jag att det ser hoppfullt ut, säger Margareta Olsson.
Lena Gennemark Edsbäcker, pressekreterare på ST, menar att det är svårt för förbundet att ha kontroll över vad lokala grupper gör.
- Det kan säkert vara olika kvalitet på arbetet och vissa har säkert mycket att lära. ST är en stor organisation, säger hon.
På Handelstjänstemannaförbundet, HTF, satsar man på att utbilda ombudsmännen på de lokala kontoren.
- Vi har kurser där vi diskuterar värderingar och på det sättet hoppas vi att våra ombudsmän ska uppmärksamma etnisk diskriminering, säger Shadé Jalali på HTF.

Förbundet har också gett ut en folder om diskriminering som ska finnas på alla lokala kontor. Shadé Jalali anser att HTF inte gör tillräckligt för att förebygga diskriminering på arbetsplatser, men menar att det är svårt att säga vad man ska göra mer.
- Det är ett problem med hur man ska angripa den här typen av frågor. Risken finns att man är med och bidrar till diskriminering istället för att motverka den, säger hon.

Fakta: 

Listan över de undersökta myndigheterna
Myndigheter som klarade DO:s granskning
* Högskoleverket
* Arbetsmarknadsstyrelsen

Myndigheter som inte godtogs direkt
* Banverket
* CSN
* Finansinspektionen
* Luftfartsverket
* Länsstyrelsen i Skåne län
* Lärarhögskolan
* Migrationsverket
* Nutek
* Pliktverket
* Räddningsverket
* Sida
* Skolverket
* SPV
* Stockholms tingsrätt
* Vägverket
* Ekobrottsmyndigheten
* Försäkringskassan
* Länsstyrelsen i Västerbotten
* Regeringskansliet
* Tullverket
* Arbetsmiljöverket
* Jordbruksverket
* Kriminalvårdsstyrelsen
* Livsmedelsverket
* Socialstyrelsen
* Försvarsmakten
* Rikspolisstyrelsen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alternativ politikervecka utmanar etablissemanget

Yrkespolitiker, delar av svenskt näringsliv, djurrättsaktivister, feminister och utomparlamentariska vänsteraktivister - nästa vecka samlas många politiskt intresserade på Gotland. Parallellt med Almedalen anordnas för fjärde året i rad också den Alternativa Politikerveckan.

Fria.Nu

Både kvinnor och män är oroliga inför förlossningen

Många mammor är rädda innan de föder sina barn. Många pappor är också rädda när deras barn ska födas. Mer än tio procent av papporna är så oroliga inför förlossningen att det är ett problem för dem. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Fria.Nu

Män har också förlossningsskräck

En färsk avhandling från Umeå universitet visar att mer än var tionde man känner så stark rädsla inför förlossningen att det påverkar hans dagliga liv. Carola Eriksson, författare till avhandlingen, menar att sociala normer och förväntningar gör det svårt att tala om förlossningsrädslan.

Fria.Nu

Mycket snack och lite verkstad i barnkonventionen

Enligt FN:s barnkonvention har barn rätt att delta i de beslutsprocesser som berör dem. Men i sin avhandling i juridik vid Uppsala universitet visar Rebecca Stern att detta i högre utsträckning gäller i retoriken än i praktiken.

Fria.Nu

Mycket snack och lite verkstad i barnkonventionen

Enligt FN:s barnkonvention har barn rätt att delta i de beslutsprocesser som berör dem. Men i sin avhandling i juridik vid Uppsala universitet visar Rebecca Stern att detta i högre utsträckning gäller i retoriken än i praktiken.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria